— Őrölt római kömény

Őrölt római kömény – fűszerszóróban, 50 g – a tradicionális gyomorerősítő

A római kömény nem azonos a hagyományos köménnyel, mind illatában, mind ízében eltérő.

Ez a legelterjedtebb köményfajta. A római kömény (Cuminum cyminum) vagy kumin nagyon univerzális fűszer, segíti az emésztésünket, segíti a vas felszívódását, sok benne a vas egyébként is – egy teáskanálnyi római köményben 1.4 mg vas található, ami ~1/5-e a szükséges napi vas bevitelnek.

Minden kömény emésztést serkent, ha pl. rosszul vagyunk étkezés után, egy kis pirított római köményt érdemes fogyasztani és már meg is oldódik a probléma. A hagyományos gyógyászatban is gyakran használt fűszernövény sok indiai ételhez kölcsönzi különleges ízvilágát: pl. garam masala és többféle curry.

Római kömény a konyhában:

Római köményt már az elején belerakhatunk minden ételbe, a ‘dal’-okhoz (lencse), levesekhez, a legtöbb zöldséghez nagyon jól passzol. A humuszban is mindig van római kömény, ettől olyan finom. Az összes indiai joghurtos salátához adnak római köményt és koriandert fele – fele arányban, szárazon megpirítva, összeőrölve. Fekete sóval rakják bele a joghurtba. Ettől nagyon finom lesz a saláta. Főtt krumplit is összekarikázunk és belekeverhetjük ebbe a fűszeres joghurtba és már kész is a finom és egészséges krumpli saláta.

A krumpliról egyébként érdemes tudni hogy több benne a rost mint a zabban. Tehát ha nem nyomjuk szét krumplipürének, vagy nem sütjük ki olajban, akkor egy nagyon egészséges étel. Addig a legegészségesebb, amíg nem kezdjük el megváltoztatni a szerkezetét.

Összegezve:

  • a római köményt használhatjuk arra, hogy azon kezdjük el a pirítást, ettől nagyon ízes lesz az étel
  • lehet porrá őrölve használni a gyakran használt fűszermasszában:

Fűszermassza: Az indiai konyhánál kurkuma port, római kömény port és gyömbérport összekevernek vízben, hogy egy sűrű masszát állítsanak elő. Mikor jól megpirult a zöldség, akkor rakják hozzá ezt a masszát és ezzel pirítják tovább. A massza, mivel egy picit vizes, le fogja állítani a pirulást így nem ég oda a zöldség. Ettől a masszától sűrű lesz a szósza az ilyen ételeknek.

  • rakhatjuk joghurtos salátába
  • por pirított formában mehet bele humuszba is

Allergén információ: A termék zellert, szezámmagot, mustármagot és búzalisztet is feldolgozó üzemben készült. Adalékanyag, tartósítószer és GMO mentes.

Származási hely: Egyiptom

Száraz, fénytől védett helyen tárolandó!

Ár: 545,-Ft

(454 Ft + ÁFA)

Kiszerelés: 1 darab

 
Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.