Mi a különbség a Shatavari és az Ashoka között ?

Mi a különbség a Shatavari és az Ashoka között ?

ashoka & shatavari-2

A Saraca indica más néven Ashoka vagy Ashok Chal és az Asparagus racemosus más néven Shatavari, két különböző növény, amelyek eltérő botanikai jellemzőkkel, gyógyászati felhasználással és az ayurvédikus gyógyászatban betöltött hagyományos szereppel rendelkeznek. Néhány fontosabb különbség:

Botanikai besorolás:

  • Ashoka – Saraca indica: A Fabaceae családba tartozik, és az indiai szubkontinensen őshonos virágzó fa. A fa gyönyörű narancssárga és sárga virágairól ismert.
  • Shatavari – Asparagus racemosus: Az Asparagaceae családba tartozó, tollas levelű, kúszó évelő növény. Indiában és Délkelet-Ázsia más részein őshonos.

Gyógyászati felhasználás:

  • Ashoka – Saraca indica: Az Ashoka-fa kérgét elsősorban a hagyományos gyógyászatban, különösen az Ayurveda-ban használják. Erős összehúzószernek tartják, és gyakran használják különböző nőgyógyászati problémák, például menstruációs zavarok és méhproblémák kezelésére. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt is népszerű. Segíthet kiegyensúlyozni a nők hormonális ingadozásait.
  • Shatavari – Asparagus racemosus: A Shatavari jól ismert gyógyhatásairól, gyulladáscsökkentő, a hormonális egyensúly javítása mellett az emésztőrendszer és az immunrendszer erősítésére is alkalmazzák. Előnyei közé tartozik a menstruációs görcsök enyhítése, a termékenység fokozása, segíti a szülés utáni felépülést, növeli a tejtermelést szoptatás alatt és segít enyhíteni a menopauza tüneteit. A Shatavari gyökerét az ayurvédikus gyógyászatban fiatalító hatású erősítőszerként is használják, férfiak és nők számára is egyaránt hasznos gyógynövény. Shatavari adaptogén tulajdonságairól is ismert, segít a szervezetnek megbirkózni a stresszel és fenntartani az általános vitalitást.

Aktív összetevők:

  • Saraca indica: Az Ashoka aktív összetevői közé tartoznak a flavonoidok és tanninok, amelyek hozzájárulnak a gyógyhatású tulajdonságaihoz.
  • Asparagus racemosus: A Shatavari szaponinokat (például shatavarinokat), flavonoidokat, alkaloidokat és szteroid vegyületeket tartalmaz, a szaponinok az egyik fő bioaktív összetevő, amely a terápiás hatásaiért felelős.

Hagyományos felhasználás:

  • Ashoka: Az ajurvédikus gyógyászatban hagyományosan az Ashokát a nők általános egészségvédelme, és elsősorban a női reproduktív rendszer egészségének megőrzésére használják. Gyakran használják főzetek vagy gyógynövényporok formájában. Fanyar és keserű ízű. Csillapítja a Kapha és Pitta dósát.
  • Shatavari: A Shatavari használata hosszú múltra tekint vissza az Ayurvédában, és sokoldalú gyógynövényként tartják számon, amely mind a férfiak, mind a nők számára hasznos. Általában por vagy kapszula formájában fogyasztják fiatalító hatású erősítőszerként. Íze édes és keserű. Csillapítja a Vata és Pitta hatást.

Tags: ,
Tetszik, megosztom: