Blog

2022.09.25.

Egészséges emésztés

Az ájurvéda szerint a jó egészség alapja az elfogyasztott ételek megfelelő megemésztése.  Az emésztés tüze – az “agni” – segíti, hogy a táplálék minél jobban megemésztődjön, […]
2022.07.31.

Isteni ízek cukkiniből: Cukkini masala recept

25 éve ismerem és gyakorlom, s immár 13 éve tanítom az indiai vegetáriánus konyhát. Mégis gyakran elkápráztat egy-egy recept, amely végtelenül egyszerű alapanyagokból varázslatos ízekkel bűvöl […]
2022.07.31.

Étkezzünk szezonálisan: Ajurvéda és a nyári szezon

Az ájurvéda, az élet tudománya holisztikus szemlélettel bír. Tüneti kezelés helyett a betegségek okát kutatja. Úgy tartja, az egészség megőrzésének három alappillére van: – a megfelelő […]
2017.09.10.

Ayurvéda és a fűszerek

Az indiai konyhában 5 féle képpen szoktunk fűszerezni: Az első tipikus főzés amikor elkezdjük a fűszereket kipattogtatni ghí-ben vagy olajban. Amikor a fűszerek kipattogtak, akkor tesszük rá a zöldségeket stb. Ez csak darabos fűszerek esetén működik, a porfűszer azonnal elég. Pl egész római kömény, egész mustármag.
2017.07.31.

Ízek és a szervezetre, dosha-ra gyakorolt hatásuk

Az ayurvéda alapvetően 6 ízt különböztet meg: édes, savanyú, csípős, sós, keserű, fanyar. Ahogy a betegségek diagnosztizálása a dosha-k segítségével történik, úgy kezelésükben a hat íz játszik fontos szerepet. Az ayurvéda szerint az ízek közvetlenül hatnak szervezetünk működésére.
2015.09.23.

Hogyan készüljünk a télre? II. rész

Ahogy lassan jön a hideg, nem csak a nátha és az influenza jelent veszélyt az egészségünkre. Nemzetközi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a téli hónapokban gyakoribbak a szív- és érrendszeri problémák.
2015.09.18.

Hogyan készüljünk a télre? I. rész

Lassan hűvüsre fordul az idő és nyakunkon a tél, ilyenkor az egészségmegőrzés újra előtérbe kerül. Érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a táplálkozásra és az ezt kiegészítő gyógynövények kiválasztására.
2015.08.16.

Tradicionális ájurvédikus gyógynövények

Az ájurvéda többezer éves gyakorlata különféle ágazatokból áll. Az egyik nagyon jól elhatárolható vonal a növények és gyógynövények tanulmányozása, ami alapjául szolgál a gyógyszereknek és kezeléseknek ebben az élettudományban.
2015.07.29.

Kúrák, adagolás – mire kell figyelni

Az ayurvédikus gyógyászatban egy kúra hagyományosan 40 napig tart, ezért van ideális esetben 80 kapszula egy dobozban.
Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.