Egészséges emésztés

Egészséges emésztés

egeszseges emesztes

Az ájurvéda szerint a jó egészség alapja az elfogyasztott ételek megfelelő megemésztése.  Az emésztés tüze – az “agni” – segíti, hogy a táplálék minél jobban megemésztődjön, valamint az agni felel a tápanyag felszívódásáért is. A megemésztetlen táplálék méreganyag – “amá” – felhalmozódáshoz, ennek eredményeként pedig betegségekhez vezet.

Ha jól működik az agni, jó az emésztésünk, a keringésünk, erős az immunrendszerünk, energikusak vagyunk, szép a bőrünk, csillog a hajunk. Ellenben, ha az agni működésében rendellenesség mutatkozik, az rossz emésztést, gyenge keringést és immunrendszert, enerváltságot, egészségtelen arcbőrt, kellemetlen test- és szájszagot, puffadást vagy székrekedést eredményez.

Az agni működésének négy állapota

A legideálisabb a kiegyensúlyozott agni. Ilyenkor az étvágyunk normális, egyszerűen csillapítható könnyű és enyhén fűszeres ételekkel. Anyagcsere folyamataink megfelelően működnek, nincs puffadás, minden más funkció is tökéletesen működik, az elménk és az érzékszerveink mind élesen működnek.

A magas agni hasmenéssel jár. Legjellemzőbben a pitta alkatúaknál fordul elő. (A különböző ájurvédikus testtípusokról ITT olvashatsz.) Alkatilag farkasétvággyal rendelkeznek, amely azonnali kielégítést kíván. Bár keringésük és immunrendszerük erős, hirtelen megjelenő betegségek, lázas állapot jelentkezhet.

Az alacsony agni az anyagcsere lelassulásával jár. A gyenge étvágy és a más számára normális mennyiségű étel ellenére is hízhatnak. Jellemzően a kapha alkatúaknál fordul elő. Keringésük is gyenge, bár betegségeik nem súlyosak, gyakran náthásak, influenzásak.

Ha az agni változékony természetű, a farkasétvágy váltakozik az étvágytalansággal. Van, hogy elfelejtenek enni, majd gyorsan be akarják pótolni a reggelit-ebédet vacsora időben. Ez a vátákra jellemző jelenség. Erre a változékonyságra vezethető vissza a székrekedés, a bél- és gyomorgázosodás. Keringésük és immunrendszerük ereje is váltakozó lesz. Betegségeik egészen legyengítik őket.

5 egyszerű tipp emésztésed javítására

Az ájurvéda tudománya rengeteg hasznos tanácsot ad ahhoz, hogy javítani tudjuk az agni működését és emésztésünket.

– Készülj fel az étkezésre! A legtöbb indiai étteremben a vendég talál egy darabka gyömbért, egy szelet zöldcitromot és egy apró friss chilit a tálcáján. Egy kis darab gyömbér elfogyasztása étkezés előtt aktiválja az agnit, az emésztés tüzét.

– Az ájurvéda szerint az emésztőtűz akkor a legerősebb, amikor a nap legmagasabban van az égbolton, azaz délben. Ekkor javasolt tehát a nap legbőségesebb étkezését elfogyasztani.

– Tartózkodjunk a késő esti evéstől, amely megzavarhatja az alvást és méreganyag felhalmozódáshoz vezet. Ahogy megy le a nap, csökken az agni is. Sok esetben ez az oka, hogy másnap fáradtak és levertek vagyunk. A vacsorát érdemes 7 óráig elfogyasztani – legyen még időnk közte és a lefekvés között –, és az is fontos, hogy könnyű ételekből álljon.

– A megfelelő emésztéshez kerüld folyadék fogyasztását étkezés után! Közben sem igyál nagy mennyiségű vagy hideg italt. A hideg ital úgy hat az emésztés tüzére, mintha egy égő tüzet vízzel locsolnánk.

– Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet az étkezés körülményeire. Javasolt nyugodt körülmények között, kellemes légkörben elfogyasztani az ételt, és kerülni a nehéz beszédtémákat.

Ha a felsoroltaknál mélyebben szeretnéd alkalmazni az ájurvédát, keress fel egy abban járatos szakembert (jó szívvel ajánljuk Baktai Ádámot), terapeutát vagy orvost, tudakold meg a saját testtípusodat és az ehhez kapcsolódó étrendet. Ismerd meg melyek a számodra megfelelő zöldségek, gyümölcsök és más élelmiszerek, melyek azok, amelyeket inkább kerülnöd kell. Azt is megtudhatod, hányszor érdemes étkezned a nap folyamán. Ez a tudás segítheti a megfelelő emésztés és a harmonikus életmód elérését.

Jöjjön egy gyorssegély a végére!
Szívből ajánljuk méltán népszerű termékünket, a Hajam gola kapszulát, amely épp a fenti problémákon segít:
– támogatja a jó emésztést és étvágyat
– segít megszüntetni a felfúvódást és puffadást
– javítja a bélflórát, hatékony szere a méreganyagok eltávolításának
– jótékony hatással van a nem megfelelő étkezési szokások okozta emésztési zavarokra.
Bővebb információ, megrendelés itt.

Tags: ,
Tetszik, megosztom: