Ayurveda

hand

Ájurvéda
– Az élet tudománya

AYURVÉDIKUS GYÓGYÁSZAT, A MESTER,
BAKTAI ÁDÁM SZAVAIVAL LEÍRVA:

Az ayurveda (ajurvéda vagy ájurvédaként is használt szanszkrit kifejezés, jelentése: az „élet tudománya”), egy 5000 éves holisztikus gyógyászati rendszer, ami nem “csak” a betegségek gyógyításával, hanem inkább a megelőzéssel és az egészség megőrzésével foglalkozik.

vegafuszeray-ayurveda
holisztikus-india

A holisztikus szemlélet

Az ayurveda holisztikus szemléletével gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt, hanem az embert gyógyítja, és az egészségét kívánja helyreállítani és fenntartani; mindezt úgy, hogy minden egyén a saját alkatára és állapotának megfelelő, egyedileg meghatározott terápiában részesül.

Ez maga az “Ájurvéda” definíciója.

ájur = élet

véda = tudás

Ájurvéda = Az élet tudománya

Nem tudni, hogy mikor indult útjára az ősi indiai gyógyászat azon rendszere, amit ma ayurveda néven ismerünk, mivel a Védák könyveinek írásain túl, a szájhagyomány útján is terjedt, hosszú időn keresztül.

Lényegét két fő klasszikus könyvből ismerhetjük meg, a Csaraka Szamhitából, mely főleg belgyógyászati ismereteket tartalmaz és a Susruta Szamhitából, mely a sebészettel is foglalkozik.

Ez a két tudományos mű körülbelül az i.e.1000 és i.u.1000 közötti időszakban került leírásra.

Az ajurvédikus gyógyászat elsődlegesen az egészség megőrzésével foglalkozik. Egyedülállóan szervezetünket alkat típusokra osztja fel és minden szervezetnek alkatához megfelelő táplálkozással, testmozgással és életviteli rendszerrel segít az egyensúly megőrzésében.

hand

India

India az egyetlen ország a világon, ahol még csodák vannak, mert hisznek bennük az emberek.

– Germanus Gyula

Még Európában élve sokat hallottam – olvastam Indiáról, a hindu mitológiáról, a mesés Kelet világáról. Kedvenc gyerekkori sorozatom a 80 nap alatt a Föld körül volt Willie Fogg kalandjaival, aki Kalkuttában is járt.

2011-ben költöztem ki Mumbai-ba (Bombay) és szembesültem azzal, hogy semmilyen leírás, elbeszélés és kép nem tudja visszaadni azt a színes-gazdag-felkavaró világot, ami India.

A jelen-múlt-és jövő szorosan egymásba fonódva, bonyolódva van jelen.

(Erika)

india-ayurveda

Mumbai lakossága 18-20 millió lakos, az átlag éves kereset 762 dollár, ami 144.000 forintnak felel meg, ezzel együtt a város benne van a top 50 legdrágább városban az egész világon.

Egymás tőszomszédságában meg lehet találni a családokat, akik az utcán/járdán laknak, meg a luxusházakat. Rengeteg Aston Martin, Rolls Royce, Jaguár és egyéb luxuskocsi, mellette az ökör vontatta kétkerekű járművek, meg a kis kézikocsik és kordék, amik ugyanolyanok, mint többszáz évvel ezelőtt.

Indiában minden megtalálható egy helyen, a sivatagtól a Himaláyáig, mindenféle vallás békében megfér egymás mellett a mindennapokban, egymást követik a fesztiválok, melyeken Istenségeiket ünneplik – Ganpati fesztivál Ganéshát magasztalva, Govinda fesztivál Krishna születésnapján, az élet minden mozzanatára van egy újabb történet. A Védák többezer éves tanításait itt a gyerekek esti meseként hallgatják.

Az idő megállt a világ ezen szegletében és habár a modernizálás lassan beszivárog a mindennapokba, az élet itt még sokkal természetközelibb. Egészségesebb ételeket esznek, dominánsan friss zöldségekből készítve.

Az ajurvédikus gyógyászat és a természetes alapanyagokból, fűszerekből készült őrlemények egy kis varázslat és pozitív energia kíséretében minden betegségre tudnak gyógymódot, legyen az kígyómarás, szív- és érrendszeri probléma vagy egyszerű C-vitamin hiány.

Ha valaki bővebben szeretne olvasni Indiáról, jó szívvel ajánlom Gregory David Roberts – Shantaram című könyvét, mely nagyon hűen adja vissza ezt a minden szempontból egyedülálló világot.

Az ayurvedikus gyógyászat, hindu vallás és mitológia iránt érdeklődöknek szeretettel ajánljuk Baktai Ádám és a Bhakti Kutir programjait, ahol hallhatunk a Mahábhárata történeteiről, shiatsu masszázs technikákról, ajurvédáról, védikus asztrológiáról és pszichológiáról, spiritualitásról és a Védák sokszínű tanításairól.

india1
india2
india3
india4