— Az ember felépítése

Az ember felépítése

VATTA, PITTA, KAPHA

A Youtube-on megtalálható Mierisz László előadás sorozata “Buddhizmus és ájurvéda” címmel. Rengeteg érdekes témát ölel fel, ebből most Viki segítségével kiragadtunk pár elemet, amely az ember felépítését – a különböző dosákat és ezek főbb jellemzőit foglalják össze.

Az ayurvédikus gyógyászathoz szorosan kapcsolódó ismereteket olvashattok itt, pl hogy milyen alkattípusra milyen betegségek jellemzőek, vagy kúrák szedésénél mire érdemes figyelni.

Doshák

Az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld, ezen öt elem az emberi testben három alapelvként vagy nedvként van jelen, ezt nevezik tridoshanak. Az éter és a levegő alkotja a vata dhosat, a tűz és a víz elemei alkotját a pitta dhosat míg a víz és a föld elemei pedig a kapha doshat.

Általában 7 -féle típusú alkat létezik:

 1. vata
 2. pitta
 3. kapha
 4. vata-pitta
 5. pitta- kapha
 6. vata- kapha
 7. vata-pitta- kapha

ezen belül pedig még számtalan egyéni változat van.


Vata alkat

Általában fizikailag alulfejlettek, mellkasuk lapos, vénáik és izmaik láthatóak. Bőrük hűvös, durva és száraz, repedezett. Általában van anyajegyük. Magasságukra jellemző, hogy vagy túl magasak, vagy túl alacsonyak, vékony testalkatúak. Az édes, sós és savanyú ízekre vágynak.


Pitta alkat

Középmagasak, vékonyak, testalkatuk finom. Számos anyajeggyel, szeplővel rendelkeznek. Izomfejlettségük közepes. Bőrük puha, meleg, hajuk gyakran vörös, korán őszülnek és hajlamosak a kopaszodásra. Az édes, keserű és fanyar ízekre vágynak.


Kapha alkat

Testük jól fejlett, erősen hajlamosak, hogy túlsúlyosak legyenek. Mellkasuk domború és széles, vénáik, inaik nem láthatók, mert bőrük vastag, és izomfejlettségük jó. Bőrük puha és olajos, azonban hideg és sápadt. Hajuk vastag, sötét puha és hullámos.

A betegségre való hajlamot az egyéni felépítés határozza meg

pl. a kapha típusú emberek hajlamosak a kapha betegségekre, ilyen a mandulagyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut, megfázások, hurutok. A pitta típusú emberek hajlamosak a hólyag epe és máj rendellenességre, savtúltengésre, gyomorfekélyre, vagy rendszeresen jelentkeznek náluk különbőző bőrproblémák. A vata típusú emberek ki vannak téve a nagy gázképződésnek, érelmeszesedésnek, hátfájásnak, és rendszeresen küzködnek emésztési problémákkal, nehéz székelés, vagy tipikus vata probléma a csontritkulás is.

A vata betegségek eredete a vastagbélben van, a pitta betegségek eredete a vékonybélben, míg a kapha típusú betegségek eredete a gyomorban keresendő.

Az energiák időben

Téli hónapok a kapha dhosa uralma alatt állnak, ekkor tipikusan a kapha betegségek jellemzőek. A tavasz és az ősz a vata dhosa uralma alatt áll, akik vata tipusok azok inkább ezen átmeneti időszakban szoktak betegek lenni ez nekik egy nehezebb időszak.

A nyár a pitta uralma alatt áll, a tüzes emberek így leginkább jellemzően nyárom betegszenek meg.

Napszakok szerint

 • Napkeltétől-reggel 10 óráig vízerő hat, anabolizmus, fizikai értelemben szövetépítés folyik a szervezetben.Reggel 10 órától kb. du. 14 óráig a tűz erő hat. Emésztés időszaka, ezért célszerű ekkor táplálkozni.
 • 14 óra után – naplementéig a szél azaz a vata erő hat
 • Naplementétől- este 10-11. óráig megint a vízerő hat, de most a lelki működés vonatkozásában. Azaz itt a legjobb a meditáció, pihenés, ellazulás, mert a lelki felépülés ideje.
 • Éjjel 12- 01-02 óráig megint a tűz energia hat lelki vonatkozásban, míg 02-től napkeltéig a lelki lebomlás, a szél, vagy vata időszaka működik.

Fontos lehet, hogy ha megfigyeljük, hogy egy adott betegség tünet, mikor jelentkezik, mert főleg ha ismétlődő, akkor ez mutatja hogy melyik energia van túlsúlyban. Ez azért is fontos, mert a gyógynövényeket, gyógyhatású készítményeket is célszerű úgy bevenni, hogy tudjuk, hogy mely energiatúlsúly ellen szedjük.

A szélre (vata) ható gyógyszereket mindig evés előtt kell fél órával bevenni. Ezzel a vatára ható gyógyszerek hatékonyságát növeljük. A tűzre (pitta) ható gyógyszereket mindig evés közben kell bevenni és értelemszerűen, a vízre (kapha) ható gyógyszereket pedig mindig evés után fél órával célszerű bevenni.

Ízek

Az ízek építik fel a szöveteket. Alapvetően törekedni kell arra, hogy lehetőleg valamennyi ízből fogyasszunk, azonban figyelni kell az arányokra. Azokból az ízekből együnk többet ami segíti a felborult egyensúlyt helyreállítani. Azaz amikor a vata-pitta-kapha egyensúlyban van. Ezért ha valamelyik túlsúlyba kerül, akkor azt lehetőleg vissza kell fogni, erre jó az ízek variálása.

 • A vata energiát a fanyar és a keserű íz támogatja. Ezért ha valaki erősen vatás vagy vata problémákkal küzd, kerülnie kell ezeket az ízeket, mert fokozzák a vatát.
 • A pitta energiát a pikáns (erős), és a savanyú íz támogatja, míg a kapha energiát az édes és a sós íz.
 • A keserű íz, csökkenti a pittát és kaphát de fokozza vatát. Ezért vatáknak nem jó, viszont jó a pittának és a kaphának.
 • A fanyar íz csökkenti a pittát és a kaphát, de fokozza a vatát szintén.
 • A savanyú íz csökkenti a vatát, és növeli a pittát meg a kaphát.
 • A pikáns (erős) íz, csökkenti a kaphát növeli a pittát és a vatát.
 • Az édes íz csökkenti a vatát és pittát de növeli a kaphát.
 • A sós íz csökkenti a vatát, növeli a pittát és a kaphát.
 • Így vata rendellenességre jó az édes, a savanyú és a sós íz, a pitta rendellenességre jó a keserű, fanyar és az édes, míg a kapha rendellenességre jó a keserű, a fanyar és a pikáns.

Forrás: dr. Vasant Lad Ayurvéda és a buddhizmus és ayurvéda előadások. (akit a nagyon elméleti rész nem érdekel célszerű a 5. előadástól nézni. Az 5. rész foglalkozik az elemekkel, a 6. előadás a túlműködést taglalja, 7. rész a szöveteket ismerteti, meg a salakokat a túlsúlyokról beszél benne, energiák működése az időben, 8. előadás részletesen tárgyalja az ízeket, míg a 9. előadás a diagnózist taglalja, ki milyen típusba sorolható. )

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.