Étkezzünk szezonálisan: Ajurvéda és a nyári szezon

Man,Farmer,With,Homemade,Vegetables,In,His,Hands.,Selective,Focus.


Étkezzünk szezonálisan: Ajurvéda és a nyári szezon

Az ájurvéda, az élet tudománya holisztikus szemlélettel bír. Tüneti kezelés helyett a betegségek okát kutatja. Úgy tartja, az egészség megőrzésének három alappillére van:

  • a megfelelő táplálkozás,
  • az egészséges életmód,
  • és a gyógynövények használata.

Ha szezonális alapanyagokból, helyben termő zöldségekből és gyümölcsökből főzünk és étkezünk, valamilyen szinten mindhárom alapelvnek kedvezünk. Itt a nyár, amikor hazánkban a legkönnyebb eleget tenni a szezonális étkezésnek, hiszen tobzódunk a friss termésben!

A természet ajándékai egészségesen tartják testünket, ellátják a megfelelő „üzemanyaggal”, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Valószínűleg senkit sem kell arról meggyőzni, hogy a helyben és az adott évszakban termő zöldség az, ami a legkedvezőbb szervezetünk számára. A természet tudja, hogy mire van szükségünk, és ezt nagyszüleink még kihasználták. Nem nagy ördöngösség kiaknázni, csak le kell porolni elődeink tudását. Nem szabad elfeledni, hogy chia mag, goji bogyó és avokádó nélkül is van élet, és létezik magyar superfood.

Friss zöldségek, gyümölcsökIlyenkor, nyár végén terem a legtöbb nedvdús, hűtő hatású zöldség és gyümölcs, legyen az akár cukkini, főzőtök vagy szőlő. A friss, kertünkben termett vagy piacon beszerzett alapanyag igenis superfood. Ha ezekből áll napi táplálkozásunk, az a legkedvezőbb testünknek, egészségünknek.

A szőlőben található hatóanyagok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségeket, a rák vagy a stroke kockázatát. A paradicsomban lévő fitovegyületek védenek az érelmeszesedéstől, egyes bőrbetegségektől. A paprika jelentős luetin és zeaxantin tartalma segítséget nyújt a rákos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, szürkehályog ellen. A levélzöldségek, mint a mángold vagy leveleskel, céklalevél tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal, kalciummal, folsavval, B- és K-vitaminnal. A csemegekukorica gazdag élelmi rostokban, ugyanakkor zsírszegény, de energiadús étel. A gyökérzöldség meglepően sok C-vitamint tartalmaz, a cseresznye gyulladásgátló hatását már a magyar népi gyógyászat is ismerte. Ott vannak a bogyós gyümölcsök, a burgonya… Hosszan sorolhatnánk…

Mielőtt messziről beszállított különlegességek vagy táplálékkiegészítők után járjuk a boltokat, használjuk ki a természet és az évszak adományait!

Testtípusok

Ha az ájurvédikus elvek – és saját testtípusunk ismerete – szerint tovább finomítjuk az étkezést, még nagyobb eredményt érhetünk el. (Ha érdekel az ajurvéda szerinti testtípusod, töltsd ki dósa tesztünket)

A tüzes alkatú pitták a melegben hanyagolják az olajban sült ételeket! Ők egy jó salátával is elvannak a kánikulában, a nyers egyébként is hűt. Persze mehet a főtt étel is, de inkább könnyű, ne legyen túl olajos vagy fűszeres.

A szeles váták most is maradjanak a főtt ételnél, nekik mindig ez a legjobb, de azért egy kevés nyerset is megengedhetnek maguknak nyáron. Most kell barackot, szőlőt, szilvát enni, de a gyümölcsnap ilyenkor is felejtős! Figyeljenek a folyadékbevitelre – akár leves formájában is –, gyorsan kiszáradhatnak!

A földes kaphák grillezzenek bátran, számukra a leginkább száraz, könnyű étrend ajánlott. Mehet a főtt étel is, több fűszert használhatnak, de nyáron nyers is kerülhet a tányérra

Maradt még egy hónapunk a nyárból, aztán jön a vénasszonyok nyara, amikor még mindig rengeteg gyümölcs és zöldség van. Ebben az időszakban álltak be nagyanyáink a konyhába, hogy üvegekbe zárják a nyarat, és biztosítsák a családnak télen is az egészséges főznivalót.

Szeretnénk hangsúlyozni – és erről majd később is lesz szó –, hogy az ájurvédikus étkezés nem azt jelenti, hogy indiai ételeket kell főznünk. Az ájurvédikus étkezés az, amikor helyben termelt, szezonális alapanyagok felhasználásával készítünk a saját testtípusunknak kedvező ételt, amely harmóniában tartja testünket és lelkünket. Ne feledjük, a magyar kert a superfood bölcsője.

Szerző: Hémangi Dévi Dászi, 2022. Július

Ha érdekel ájurvédikus szakácskönyv, szeretettel ajánljuk Hémangi receptgyűjteményeit:

Kóstolj bele az ájurvédába

Tetszik, megosztom: