Isteni ízek cukkiniből: Cukkini masala recept

Isteni ízek cukkiniből: Cukkini masala recept

cukkini masala kep

25 éve ismerem és gyakorlom, s immár 13 éve tanítom az indiai vegetáriánus konyhát. Mégis gyakran elkápráztat egy-egy recept, amely végtelenül egyszerű alapanyagokból varázslatos ízekkel bűvöl el. Ilyen ez a cukkini maszala is.
Bár napjainkban a cukkini már egész évben kapható, a legjobb, ha akkor használjuk, amikor terem, azaz a nyári hónapokban. Hűtő hatása miatt könnyű fogásokat készíthetünk belőle a meleg napokban.
Ez a konkrét recept nem tartalmaz sokféle fűszert, a titok nyitja, hogyan bánunk velük. Hogy a megfelelő pillanatban adjuk hozzá, a megfelelő ideig pirítjuk, és se túl sokat, se túl keveset nem szórunk az ételbe.
Ha szeretnéd kiaknázni az indiai konyhakultúra tudását, kövesd annak hagyományos vonalát!

Cukkini maszala hozzávalók:

2-3 cukkini, mérettől függően
3 ek olaj
2 kk római kömény
1 nagyobb paradicsom felkockázva
1.5 kk őrölt koriander
0.5 kk őrölt csili (ízlés szerint)
0.5 kk kurkuma
0.5 kk garam maszala
1.5 kk só

Cukkini maszala elkészítése:

A megtisztított cukkinit hosszában félbevágjuk, a feleket felszeleteljük. Wokban olajat melegítünk, megpirítjuk benne a római köményt. Beletesszük a paradicsomot, kevergetés közben két-három percig sütjük. Megszórjuk a korianderrel, a csilivel és a kurkumával, átforgatjuk és a cukkinit is hozzáadjuk. Az edényt lefedjük, és 6-8 perc alatt a cukkinit megpirítjuk. Közben keverjük meg néhányszor. Amikor elkészült, hozzáadjuk a sót és a garam maszalát is. Rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.
Nyáron mindegyik dosának ajánlott, a pitták csak késhegynyi csilit használjanak.

Szerző: Hémangi Dévi Dászi

Ha kedvet kaptál elkészíteni, a fűszereket itt tudod megvásárolni:

Római kömény
Őrölt koriander
Őrölt csili
Kurkuma
Garam masala

Tags: ,
Tetszik, megosztom: