Női hormonháztartás – Shatavari egy csodálatos növény nőknek

Női hormonháztartás – Shatavari egy csodálatos növény nőknek

indiai gyógynövény nőknek

A női hormonháztartás a legkényesebb pontja a szervezetünknek. A benne történő legkisebb változás is érzékelhető tünetekkel ad hírt magáról.  A változások pedig a korunk előre haladtával vagy bizonyos életesemények hatására könnyen bekövetkezhetnek. A kellemetlenségekkel azonban nem kell feltétlenül együtt élnünk, hiszen ma már rengetegféle természetes hatóanyagú készítmény közül választhatunk, amelyek szelíd módon kezelhetik hormonzavarainkat. Ezek közül az egyik a csodálatos Shatavari.

A női test és lélek

Manapság egy hölgynek számtalan fronton kell helyt állnia. Felel a családért, a munkáért, a háztartásért. Képezi magát, ügyet intéz és mindeközben még kívánatos is próbál maradni. Ez a sok elvárás és kihívás jelentős nyomásnak teszi ki a nőket. A tartós, krónikus stressz pedig sajnos sokszor kéz a kézben jár a hormonális zavarok megjelenésével, amelynek tipikus tünetei sok nő életét keseríthetik meg.

Vannak olyan életesemények is, amelyeknél a hormonszint változás természetes élettani sajátosság. Ilyen a várandósság vagy a változókor, másnéven menopauza. De a menstruáció megjövetele előtt is hormonális változások zajlanak, így sokan akkor is tapasztalhatnak a jellemző tünetekből valamennyit. Ezek ilyenkor azonban teljesen szabályosak. A baj akkor van, ha elhúzódnak vagy jelenlétük kellemetlenséggel jár számunkra. Ilyen lehet például a menopauza alatt tapasztalt hőhullámok vagy a testsúly indokolatlan változása.

A hormonháztartás zavarai

Shatavari - Asparagus racemosus
Shatavari – Asparagus racemosus

Ha ez a kényes egyensúly a fentebb említett okok miatt megborul, akkor a testünk azonnal jelez. A legkönnyebben észrevehető tünet talán a menstruációs ciklusban fedezhető fel. Ha túl korán vagy későn jön meg, esetleg a vérzés el is marad, akkor jogosan gyanakodhatunk a hormonrendszerünkben fellépő változásra. Az alvászavarok, a bőrön megjelenő pattanások és a hőhullámok hátterében is állhatnak hormonzavarok. Ezeken kívül a krónikus fáradságérzetet, illetve fejfájást, a depressziót vagy az újonnan fellépő memóriazavarokat sem árt ilyen tekintetben is kivizsgáltatni. Szerencsére ma már a tüneteket természetes módokon is megpróbálhatjuk orvosolni. Egy spárgából készült készítmény, a Shatavari például egy ilyen természetes harmónia megőrző lehetőség.

Amit a Shatavariról tudni érdemes

Shatavari kapszula, Női hormonkiegyensúlyozó gyógynövény, 80 db
Shatavari kapszula 80 db

Az ájurvédikus gyógyászatban a Shatavarit a nők gyógynövényének tekintik és évszázadok óta használják. A spárga gyökerének őrleményéből készülő készítmény szelíden hat a női hormonszintre. Amikor egy nő perimenopauzába kerül, az egyik gyakori hatás a szervezetre az ösztrogénszint csökkenése. A Shatavari támogathatja a nőket a perimenopauzában és a menopauzában is, mivel fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek az ösztrogén előfutárai.

A Shatavari az ájurvédikus megfigyelések szerint optimalizálja a hormonműködést, így csökkentheti a menstruációs fájdalmakat és kiegyensúlyozhatja a ciklust. Enyhítheti a változókor jellegzetes tünetét a hőhullámokat és támogatja a női szervek egészséges működését. Ez utóbbinak köszönhetően a rendszeresen visszatérő fertőzések megelőzésére is ajánlják az ájurvédikus gyógyításban, illetve úgy tartják, hogy fokozhatja a termékenységet is. Fiatalító hatása miatt pedig a ráncok és a csontritkulás elleni harcban is hasznát vehetjük.

Shatavari, Női hormonkiegyensúlyozó gyógynövény, 80 db kapszula

Shatavari használata

Az ajurvédikus gyógyászatban a shatavarit a pitta és a vata egyensúlyozására használják, bár enyhén  növelheti a kaphát. Építő, tápláló és élénkítő jellege miatt nagyszerű támogatást nyújt mindenki számára. A Shatavari vízhajtó hatású, így nem javasolt vízhajtó gyógynövények, gyógyszerek együttes szedése. A Shatavari egy Rasayana gyógynövény, amely jelentése szanszkritul az „élet forrása”. A Rasayana élelmiszerek elősegítik az egészséget, a hosszú élettartamot és a fiatalságot.

Tags: ,
Tetszik, megosztom: