Tisztítókúrák minden mennyiségben

tiszitokurak


Tisztítókúrák minden mennyiségben

Tisztítókúrák minden mennyiségben, avagy ismerjétek meg a Neem-et és a Triphala

Itt a tavasz (vagy már inkább nyár) – ez egy jó alkalom az évben hogy a fürdőruha szezonra is készülve megtisztítsuk a szervezetünket a télen összegyűjtött sok méreganyagtól, ehhez gyűjtöttünk össze pár jótanácsot.

“Komolyabb bőrbetegségeket az Ájurvéda sohasem kezel csak felületileg, mindig ott van az is a terápiában, hogy belülről is elkezdi ki tisztítani a problémát.

A belső kezelését a bőrbetegségeknek az Ájurvéda a máj és ez által a vérünk tisztításával valósítja meg. Leggyakoribban a neem fa leveleit használja az Ájurvéda, mert általános méregtelenítésre is nagyon hatékony. Viszont a neem használata akkor ajánlott igazán, már amikor tartósan melegebb az idő, mert keserűsége miatt a neem az Ájurvédikus besorolásban hideg és könnyű íz, amit hideg időben nem igazán ajánlanak.

De egyértelműen a Neem az, ami a leghatékonyabb a bőr problémák belső kezelésére, az egyszerű pattanásosságtól a komolyabb nedvedző cuccokig.

Indiában, a suliban ahol jártam elég sokat küzdöttünk azzal, hogy a nyugati gyerekeknél az intenzív nyári melegtől elő-előjöttek kelések és komolyabb kicsattanások. Viszont ez mindig csak azoknál a gyerekeknél volt, akik frissen érkeztek az iskolánkba. Nálunk ugyan is reggelente, még a reggeli előtt kötelező volt egy neem alapú készítmény szedése, és pár hónap után már nem volt olyan, akinél bármitől is kicsattant volna a bőrük.

És persze voltak olyan kamasz srácok is, akik nagyon komolyan pattanásosan érkeztek a suliba, de náluk is ripsz-ropsz meg volt a bőr kitisztulás. Legkomolyabb esetünk az volt, hogy egy „pizza arcúnak” csúfolt srácnak, akinek sajnos gyerekkori himlő foltos is volt az arca, félévig kellett, hogy szedje reggelente a neemet, de neki is tökéletesen elmúlt minden folt és kráter az arcáról.

Persze a himlő foltoknál azért kellett kenni az arcát a reggeli első pisije középső harmadával is, de hát azt is csak egy jó 3 hónap neem szedés után javasoltuk neki.

Viszont van olyan tisztító is az Ájurvédában, amit már a hideg időszakban is lehet használni, ami nem más, mint a Triphala.

Ez is egy általános tisztító, nagyon sokféle módon és nagyon sok mindenre használható, de a tavaszi méregtelenítés elkezdésére talán a legalkalmasabb, hiszen már akkor is alkalmazható, amikor még egy picit hidegebb az időjárás.

A triphala egy harmada amla, ami talán a világ egyik leghatékonyabb vitamin bombája. Szóval a Triphala nemcsak tisztítja a szervezetünket, de az Amlán keresztül táplálja is, így hiába méregtelenít igencsak hatékonyan a Triphala a minden tisztítással járó leépülés magától a Triphala összetevőitől is minimalizálódik.

Ezen kívül a Triphala azért is egy kiváló szer, ami nem csak tisztít, de serkenti is az emésztésünket és a szervezetünk legkülönfélébb szöveteinek tónusait is rendben tartja. Pl. megfigyelték azt is nyugaton, hogy extrém fogyásnál pl. a triphalával kezelt páciensek bőre természetesen és arányosan zsugorodott a súlyvesztés mértékében. Míg azoknál, akik nem szedtek Triphalát és ugyancsak sokat fogytak a bőr többletet le kellett műteni róluk plasztikai korrekcióval.

De pl. a herpesz kezelése is megoldható a triphalával. Ezüst kolloiddal együtt alkalmazva, sok-sok időre teljesen tünet mentessé teszi az embert a herpesz kínjaitól.

A triphala megfelelő bevitelének módszere az áztatás. Este egy teáskanálnyi triphalát beleteszünk egy pohár vízbe és reggelig ázni hagyjuk. Éhgyomorra leisszuk az alján lévő zaccról a vizet, majd újra ráöntünk egy pohár vizet és hagyjuk estig ázni a cuccot. Este megint felkavarás nélkül megisszuk róla vizet és akkor kilöttyintjük a port és elkezdünk egy újabb áztatást.

Jó triphalozást, de készüljetek fel arra, hogy iszonyú rossz íze van.” (Szerző: Baktai Ádám)

Tetszik, megosztom: