Hogyan készüljünk a télre? I. rész

teli-napokra


Hogyan készüljünk a télre? I. rész

Hogyan készüljünk a télre, ayurvédikus módszerek dióhéjban I.rész

Lassan hűvüsre fordul az idő és nyakunkon a tél, ilyenkor az egészségmegőrzés újra előtérbe kerül. Érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a táplálkozásra és az ezt kiegészítő gyógynövények kiválasztására..

Sokféle házi praktika és módszer létezik, én a hagyományos módszerek közül az ayurvédát ajánlanám. Az ayurvéda (vagy ájurvéda) egy szanszkrit kifejezés, jelentése: „Az élet tudománya”. Több ezer éves holisztikus rendszer, ami nem csak a betegségek gyógyításával, hanem annak megelőzésével is foglalkozik.

Ha megelőzésről beszélünk, kezdjük a vitaminokkal: bemutatkozik az Amla – C-vitamin bomba egyenesen Indiából.

Igen Amla, nem alma, bár az is nagyon jó télen. Ez egy indiai egresfajta, ami az ayurvéda szerint a tökéletes gyümölcs, mert mind a hat ízt tartalmazza. Természetes C-vitamin forrás, 8.7mg Amlából nyert C-vitamin nagyjából 100mg szintetikus C-vitaminnak felel meg. A gyümölcs fanyar jellegének fő hatása az, hogy összehúzó erejű, így az Amlából bevitt C-vitamin beissza magát a belek nyálkahártyájába és szép lassan fejti ki a hatását. Így az Amla sokáig magasan tartja szervezetünkben a C-vitamin szintet, és hosszabb ideig hat megelőző anyagként, vagy a betegséget legyőző ágensként.

Szervezetünk vitamin pótlására a következő koktélt ajánljuk napi fogyasztásra:

1 gr amla, 1 pohár zöldség és/vagy gyümölcs lében, egy kevés mézzel és gyömbér porral

Az Amlát magas vitamin tartalmán felül az ayurvédában többek között emésztés serkentőként, szorulás elleni szerként, lázcsillapítóként, vértisztítóként, köhögés és asztma csökkentőként, látásjavítóként, szíverősítőként, test és szellem serkentőként, valamint haj erősítőként is alkalmazzák.

Ha többet szeretnél megtudni az Amláról, azt ide kattintva teheted meg.

Tetszik, megosztom: