Ayurvéda és az állatok

Ayurvéda és az állatok

labrador-retriever-field-flowers-captivating-sight small

Az Ayurveda holisztikus megközelítésének előnyei a háziállatok egészségmegőrzésében

Egyre több állatbarát gazdi szeretne holisztikusabb megközelítést alkalmazni bundás barátai gondozásánál. A természetes egészségmegőrzés útjának legfontosabb első lépése, hogy nagy figyelmet fordítsunk mindenre, ami háziállatunk szervezetébe kerül. A holisztikus megközelítés a háziállat-ellátásban arra irányul, hogy növények segítségével alkalmazza a természet gyógymódját, ezzel elősegítve a szervezet öngyógyító képességét.

A hagyományos gyógyszereknek és recepteknek kétségkívül fontos szerepe van, azonban a biztonságos és hatékony természetes alternatívákról gyakran megfeledkezünk. Sok vényköteles gyógyszer hatékony a tünetek csökkentésében; a gyógynövény alapú organikus megoldások azonban a kiváltó okok megszüntetését helyezik előtérbe, és a szervezettel együttműködve állítják helyre a természetes egyensúlyt és egészséget.Ha természetes gyógymódot keresel, az ájurvéda ősi gyógyító bölcsessége ideális útmutató mind az emberek, mind a háziállatok számára. Az Ayurveda gyógynövényeit és gyógymódjait már évezredek óta hatékonyan alkalmazzák.

Adagolás

A leggyakrabban feltett kérdés az állatok kezelésével kapcsolatban az ayurvédikus gyógynövények ajánlott adagolása körül forog. A konkrét adagolást mindenképpen érdemes egyeztetni egy egészségügyi szakemberrel (ebben az esetben egy állatorvossal), aki fel tudja mérni a háziállat testalkatát, tüneteit és diagnosztizálni tudja a problémát, hogy ennek megfelelő gyógymódot és adagolást javasoljon.

Az általános irányadó szabály, amelyet érdemes figyelembe venni:

– 10 kg-onként 0,5 gramm ayurvédikus gyógynövénypor naponta. Ez kb. 1/8 teáskanálnyi vagy 1 kapszula Bixa Botanical terméknek felel meg.

Kicsit bővebb kontextusban, az ajánlások macskák esetében napi kétszer 200-500 mg, kutyák esetében pedig napi kétszer 500-1000 mg között mozognak, a mérettől, életkortól és állapottól függően.

– minden termékünk 100%-ban természetes, de a kockázat minimalizálása érdekében ajánlott csökkentett dózissal kezdeni (a napi bevitel 25-50%-a). Ellenőrizzük, hogy van-e bármilyen reakció a háziállat részéről, és ha meggyőződtünk arról, hogy nincs, akkor néhány nap alatt fokozatosan növelhetjük a mennyiséget a teljes adagra.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy ez az adagolási információ csak tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az állatorvos tanácsát.

Ayurvédikus gyógynövények, melyek segíthetik kedvenc háziállatod egészségét és jólétét

Bemutatunk néhány olyan ayurvédikus gyógynövényt, amelyek hasznosak és könnyen biztosíthatók a legtöbb háziállat számára. Természetesen ez az információ nem helyettesíti a szakmai tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. Mindig érdemes állatorvoshoz vagy szakképzett állategészségügyi szolgáltatóhoz fordulni, ha bármilyen kérdés merül fel háziállatunk állapotával kapcsolatban.

Triphala az emésztés elősegítésére

A Triphala nyugtató hatású erősítő szerként rendszeresen alkalmazható érzékeny gyomor és emésztési problémák esetén. Antioxidáns tulajdonságai segítik az emésztőrendszert a méreganyagok eltávolításában és a szervezet természetes egyensúlyának helyreállításában.A Triphala három gyümölcsből áll: amalaki, bibhitaki és haritaki. és az ájurvédában az optimális táplálkozáshoz ajánlott hat ízből ötöt tartalmaz: édes, savanyú, keserű, fanyar és csípős. A triphala hozzáadása kedvenced étkezéséhez segíthet optimalizálni az emésztést és a szervezetbe került összes tápanyag felszívódását. Tulajdonságai emellett segíthetik a légző- és keringési rendszer megfelelő működését is. A triphala port adhatjuk háziállatunknak rendszeresen vagy amikor éppen szükség van rá.

Boswellia az ízületekért, csontokért és porcokért

A Boswellia növény sok gyantát tartalmaz, amelyek nagyon jók a porcok kezelésére és a porckopás enyhítésére. Hatóanyaga a boswellin sav, ami nagymértékben elősegíti a kalcium beépülését a szervezetbe, segítve ezzel minden csontokkal és ízületekkel kapcsolatos problémát. A boswelinsav csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is, mivel gátolja az ízületekben gyulladást okozó enzimek működését.

Brahmi az agy vérellátására

A Brahmi (Bacopa Monnieri) az ayurvédikus gyógyászatban elsősorban az agy és az idegrendszer támogatására használt gyógynövény. A Brahmi használható a stressz és a szorongás enyhítésére. Az ayurvédikus megfigyelések alapján nagyon hatékony gyógynövény az agy vérellátásának javítására, ezáltal segíthet az agyvérzésből való felépülésben vagy annak megelőzésében.

Ashwagandha a stressz kezelésére és az immunrendszer erősítésére

Az Ashwagandha segít semlegesíteni a stressz hatásait, csökkenti a szorongást és segít az immunrendszer erősítésében. Ez a földelő, tápláló gyógynövény tökéletesen megfelel a vata egyensúlyhiányban szenvedő háziállatoknak.

Az Ashwagandha egy adaptogén gyógynövénynek tekinthető – lényegében egy általános egészségmegőrző növény, ami többféle módon is jótékony hatással van a szervezetre. Hagyományosan az Ashwagandhát az immunrendszer és az izomtónus erősítésére, valamint a test és az elme megfiatalítására használják, hogy segítsen helyreállítani az általános egészségi állapotunk egyensúlyát.

Az Ashwagandha por könnyen hozzáadható kedvenced étrendjéhez. Itt a javasolt adat naponta körülbelül 250mg / 10 kilogrammonként.

Neem méregtelenítésre és bőrirritációkra

Az Ayurvédában a neemet a vér tisztítására, az egészséges bőr fenntartására, illetve a szív és a máj megfelelő működésének elősegítésére használják. A neem emellett természetes gyógymód a különböző típusú bőrirritációk enyhítésére is. Hűsítő hatásával a neem különösen jó a pitta dosha kiegyensúlyozására.

Fűszernövények

Kurkuma

Ez a fűszernövény nagyszerű választás, ha háziállatunknak izom vagy ízületi fájdalmai vannak. A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin erős antioxidáns, és támogatja az egészséges emésztést a zsírok lebontásával, amelyek az egészséges háziállat étrendjének fontos részét képezik.

Gyömbér

Egy másik ayurvédikus főzési alapanyag a gyömbér, amely számos jól ismert jótékony hatással bír, elsősorban az egészséges emésztés támogatására. A gyömbér keserű és összehúzó tulajdonságairól ismert, amelyek segíthetnek a légzőrendszerben lévő felesleges nedvesség elszívásában. Emellett az ízületi panaszok enyhítésében és a mozgás megkönnyítésében is hasznos lehet. A gyömbér hasznos növény a kapha egyensúlyhiány esetén is, tisztító és méregtelenítő hatású.

A természetben eltöltött idő, a friss és minőségi tápláló ételek kiválasztása és a rendszeres testmozgás alapvető fontosságúak háziállataink egészséges életviteléhez. Ezek nélkül a szervezet egyensúlyhiánya egészségügyi problémákhoz vezet. Az ájurvéda hagyományos módszereket kínál az egyensúly helyreállítására. Bár az állatok jólétére vonatkozó ayurvédikus megfigyelésekről szóló irodalom szűkösebb, lényegében abból, amit tudunk, az emberek és az állatok ugyanúgy reagálnak az ayurvédában használt természetes gyógymódokra, a testtel együtt dolgozva az egészség megőrzésén és visszaállításán.

Felhasznált irodalom: 1. EU https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/26e4d8a4-1c17-11ec-b4fe-01aa75ed71a1/language-en, 2. “Növényi eredetű vegyületek nutrigenomikai aktivitása az egészségben és a betegségekben: Results of a Dietary Intervention Study in Dog (Egy kutyán végzett étrendi intervenciós vizsgálat eredményei).” Kutatás az állatorvoslásban. W.B. Saunders, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034528816304581 3.https://www.banyanbotanicals.com/info/blog-the-banyan-insight/details/5-herbs-for-pets/ , 4. https://organicindiausa.com/blog/herbs-for-pets/, 5. https://www.hindustantimes.com/lifestyle/pet/ayurveda-for-pet-care-5-ways-to-boost-your-pet-s-health-with-neem-ashwagandha-other-ayurvedic-herbs-101659598035056.html

Tags: , ,
Tetszik, megosztom: