5+1 tipp egy tökéletes indiai vacsorához

kheema-masala (002)


5+1 tipp egy tökéletes indiai vacsorához

Ha szereted az indiai konyhát, és az ünnepek alatt a hagyományos töltött káposztán kívül egzotikus ízekkel is meglepnéd családodat és barátaidat, olvasd el ezeket a sikerhez vezető tippeket!

Tervezd meg az ételsort!

Már egy-két héttel előre találd ki, hogy mit szeretnél főzni. Lehetőség szerint használj szezonális alapanyagokat, hiszen azok a legízletesebbek. Ha nem ismered az okrát vagy a főzőbanánt, ne most vesd be! Annyi ételfajtát készíts, amennyi belefér az idődbe, ne vállald túl magad. Figyelj az ételek párosítására. Egy kisebb menüsorban lehet dhál, rizs, sabji, sós csemeg, csatni, édesség. Ha gyakorlottabb vagy, ezt bővítheted, de azoknak, akiknek új az indiai konyha és ezek az ízek, 6-féle étel is bőven elég egy étkezésre.

Kipróbált recepteket főzz!

Ha biztosra akarsz menni, ne most kísérletezz! Olyan fogásokat tervezz, amelyeket már máskor is elkészítettél. Ha megtetszik egy új recept, próbáld ki még a vendégség előtt. Fontos, hogy a főzés számodra is jó élmény legyen, ne pedig stresszfaktor.

Kövesd a hagyományos vonalat!

A védikus írások azt mondják, a megfelelő étel a testet és a lelket is elégedetté teszi. Ha ilyen vacsorával szeretnéd meglepni barátaidat, autentikus receptet készíts, ne találj ki „indiai ízű” ételeket. A hagyományos indiai konyha az ájurvédán alapul, az így készült ételek könnyen emészthetőek, és valóban elégedetté teszik vendégeidet. Ha így készíted a vacsorát, barátaid sokáig emlegetik majd!

Legyél merész a fűszerekkel!

A fűszerek a barátaid! Az a dolguk, hogy ízesítsék az ételt, és segítség az emésztést. Használd őket bátran, segítenek abban, hogy tökéletes ételt tálalhass. Az alulfűszerezett, ízetlen ételt senki nem szereti, és ahhoz is szükséges a kellő mennyiség, hogy a vacsora végeztével kellemesen érezzék magukat a vendégek. A chilivel nyugodtan spórolhatsz, használd a társaság ízlése szerint, de az összes többiből tedd bele a kellő mennyiséget.

Szánj rá időt!

Tervezd meg a munkafolyamatot, és hagyj magadnak bőségesen időt. Ha nincs túl sok időd, nézd meg, hogy van-e olyan étel, amelyet akár előző nap is megfőzhetsz vagy előkészíthetsz. Ha paneert (házisajtot) használsz, csináld meg előző nap. A csatnit is megfőzheted korábban, illetve a legtöbb édességet is. Megfőzheted a dhált, hogy aztán a fűszeralappal a főzés végén forrald majd össze. Légy kreatív!

Tegyél meg mindent a remek hangulatért!

Ha már a vacsora indiai, feldobhatod a hangulatot is ebben a szellemben. Vendégeid érkezése előtt gyújts jó minőségű indiai füstölőt, és egy kellemes indiai zene is szólhat a háttérben. Díszítheted a nappalit indiai textilekkel, és ha elszánt vagy, akár egy szárit is felvehetsz. Fontos, hogy te is érezd jól magad!

Kellemes ünnepeket kívánok!

Hémangi

Fozoiskola.108.hu

Tags: , ,
Tetszik, megosztom: